The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Tech tips and how to's

Moderators: notoptoy, garth, S Allen

User avatar
Lorna c
Monthly Subscriber-Roadster Enthusiast
Posts: 2433
Joined: Sat Aug 20, 2016 12:47 am
Location: central coast , ,ca

Re: The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Post by Lorna c » Wed Feb 13, 2019 5:27 am

Curtis wrote:
Tue Feb 12, 2019 5:38 pm
You mean like this?


datsun_heater_layout_66_675-Model.pdf
hey do you have one of those for the hazard switch? I had them working somehow back before I fixed the fuse box . haven't had the back set up right since . back behind the switch . I have a wire there , I believe its black
on hazard switch. open.
:wink:
"Is it me, or does everyone want to race ?"

late 68 1600 3 main motor .

User avatar
Curtis
Site Supporter
Posts: 2613
Joined: Fri Jan 01, 2010 2:49 pm
Location: Des Moines, WA

Re: The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Post by Curtis » Wed Feb 13, 2019 12:35 pm

Lorna c wrote:
Wed Feb 13, 2019 5:27 am
Curtis wrote:
Tue Feb 12, 2019 5:38 pm
You mean like this?


datsun_heater_layout_66_675-Model.pdf
hey do you have one of those for the hazard switch? I had them working somehow back before I fixed the fuse box . haven't had the back set up right since . back behind the switch . I have a wire there , I believe its black
on hazard switch. open.
I do now.

http://www.kendo-usa.org/datsun/68%20flasher.pdf
66 stroker
67 basket case, the renewal has begun.

User avatar
Lorna c
Monthly Subscriber-Roadster Enthusiast
Posts: 2433
Joined: Sat Aug 20, 2016 12:47 am
Location: central coast , ,ca

Re: The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Post by Lorna c » Wed Feb 13, 2019 1:46 pm

Curtis wrote:
Wed Feb 13, 2019 12:35 pm
Lorna c wrote:
Wed Feb 13, 2019 5:27 am
Curtis wrote:
Tue Feb 12, 2019 5:38 pm
You mean like this?


datsun_heater_layout_66_675-Model.pdf
hey do you have one of those for the hazard switch? I had them working somehow back before I fixed the fuse box . haven't had the back set up right since . back behind the switch . I have a wire there , I believe its black
on hazard switch. open.
I do now.

http://www.kendo-usa.org/datsun/68%20flasher.pdf
oh boy , thanks . I see it now what's up ..
:wink:
"Is it me, or does everyone want to race ?"

late 68 1600 3 main motor .

User avatar
Curtis
Site Supporter
Posts: 2613
Joined: Fri Jan 01, 2010 2:49 pm
Location: Des Moines, WA

Re: The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Post by Curtis » Wed Feb 13, 2019 6:04 pm

In case anyone is interested here is the 69-70 flasher switch.

Also found out this morning while trying to put the gauges in the dash for a harness I'm building that the screw studs on the back of the early gauges are metric, 4mm .75 pitch. PITA on a mostly SAE car.

http://www.kendo-usa.org/datsun/6970flasherswitch.pdf
66 stroker
67 basket case, the renewal has begun.

User avatar
Linda
Roadster Enthusiast
Posts: 6993
Joined: Sat Nov 05, 2005 11:37 pm
Location: Los Angeles
Model: 1500/1600
Year: High Windshield-68-70

Re: The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Post by Linda » Wed Feb 13, 2019 8:08 pm

For the fuse recommended at the alternator, I know 30 amp is recommended. What size wire on the fuse holder? I see it varies from 14-10 g
Thx
Linda
68 1600
Los Angeles, CA
Tech Wiki->Parts->Parts Interchange
Archives has it all

User avatar
Nissanman
Roadster Fanatic-Site Supporter
Posts: 3009
Joined: Mon Apr 16, 2007 8:07 pm
Location: Adelaide, South Australia
Model: 1500/1600
Year: Low Windshield-64-67.5

Re: The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Post by Nissanman » Wed Feb 13, 2019 9:05 pm

Linda, to minimize the wiring mods, you can mount a 30A circuit breaker on the rear of the alternator.
Then you need to run a short jumper to the "A" post of the alternator to one stud of the breaker and connect the "A" wire from the Voltage Regulator to the remaining stud of the breaker.


081120151864.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Nissanman, just trying to help.
1965 SP310 Engine No. G-93326 Car No. SP310-10817
http://nissanman.shutterfly.com/117
McQueen!
He's on the road again!

User avatar
Linda
Roadster Enthusiast
Posts: 6993
Joined: Sat Nov 05, 2005 11:37 pm
Location: Los Angeles
Model: 1500/1600
Year: High Windshield-68-70

Re: The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Post by Linda » Fri Feb 15, 2019 9:44 am

Interesting idea. My alt is on the driver's side with stock VR on the right side so wiring would be more than just putting the inline breaker at the alt A post. Think that would be the simplest for me to do.
Linda
Last edited by Linda on Fri Feb 15, 2019 7:37 pm, edited 1 time in total.
68 1600
Los Angeles, CA
Tech Wiki->Parts->Parts Interchange
Archives has it all

User avatar
Nissanman
Roadster Fanatic-Site Supporter
Posts: 3009
Joined: Mon Apr 16, 2007 8:07 pm
Location: Adelaide, South Australia
Model: 1500/1600
Year: Low Windshield-64-67.5

Re: The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Post by Nissanman » Fri Feb 15, 2019 6:21 pm

Linda the wires involved are already at the alternator: the only one you need to add is a large gauge from the alternator "A" terminal to the protection device. Essentially you are just inserting the device in series with the VR "A" wire.
Nissanman, just trying to help.
1965 SP310 Engine No. G-93326 Car No. SP310-10817
http://nissanman.shutterfly.com/117
McQueen!
He's on the road again!

User avatar
Linda
Roadster Enthusiast
Posts: 6993
Joined: Sat Nov 05, 2005 11:37 pm
Location: Los Angeles
Model: 1500/1600
Year: High Windshield-68-70

Re: The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Post by Linda » Fri Feb 15, 2019 7:39 pm

Ah I see the breaker is in lieu of the fuse with a 10 g wire on A terminal.
Linda
68 1600
Los Angeles, CA
Tech Wiki->Parts->Parts Interchange
Archives has it all

User avatar
legit_chicken
Roadster Fanatic
Posts: 78
Joined: Sun Jun 18, 2017 10:25 pm

Re: The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Post by legit_chicken » Sun Feb 17, 2019 11:17 am

Blew a fuse and my headlights, taillights, brake lights, and gauge lights stopped working. Replaced the fuse and they still don’t work. Amp meter shows no change when I turn the flip the headlight switch. Any suggestions? Thanks
Lincoln. Age 16
1967.5 SPL 311-11442 (1st Car!)

User avatar
notoptoy
Vendor-Site Supporter
Posts: 9011
Joined: Fri Oct 02, 2009 2:55 pm
Location: Winston-Salem, NC and Ocala, FL

Re: The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Post by notoptoy » Sun Feb 17, 2019 11:32 am

Check the contacts on the fuse box itself. Try another fuse, sometimes the fuses are bad, or blow so fast you don't notice it.
You could always try and reboot the computer. :-)
"When all else fails, force prevails!" Ummm, we're gonna need a bigger hammer here.

67.5 SPL311 H20 w/5 speed
65 Impala Convertible
2017 C43 AMG

User avatar
legit_chicken
Roadster Fanatic
Posts: 78
Joined: Sun Jun 18, 2017 10:25 pm

Re: The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Post by legit_chicken » Sun Feb 17, 2019 11:41 am

Thanks. I checked all the fuses and the contacts on he fuse box and all are fine. Could there be a short somewhere? Sorry I’m new to wiring.
Lincoln. Age 16
1967.5 SPL 311-11442 (1st Car!)

User avatar
notoptoy
Vendor-Site Supporter
Posts: 9011
Joined: Fri Oct 02, 2009 2:55 pm
Location: Winston-Salem, NC and Ocala, FL

Re: The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Post by notoptoy » Sun Feb 17, 2019 12:01 pm

Did the new fuse blow when you put it in? If so, then a short is likely. If not, then I would suspect a loose connection somewhere in the circuit. Check each light socket and make sure the bulbs are good, and that the base is clean and corrosion free. Check any connections at terminals you can see.
Does everything else work OK?
"When all else fails, force prevails!" Ummm, we're gonna need a bigger hammer here.

67.5 SPL311 H20 w/5 speed
65 Impala Convertible
2017 C43 AMG

User avatar
mraitch
Monthly Subscriber-Roadster Enthusiast
Posts: 3396
Joined: Mon Oct 02, 2006 7:03 pm
Location: Lake Balboa (SFV) - CA
Model: 1500/1600
Year: High Windshield-68-70

Re: The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Post by mraitch » Sun Feb 17, 2019 12:03 pm

what happened to cause the fuse to blow?

will the car start?

does ammeter show anything when you crank car?
Peter Harrison
1970 1600 (Stroker) - TOAD SAN (Eliza)
1970 1600 (Stock) - As Yet Unnamed
Lake Balboa (SFV) , California

User avatar
notoptoy
Vendor-Site Supporter
Posts: 9011
Joined: Fri Oct 02, 2009 2:55 pm
Location: Winston-Salem, NC and Ocala, FL

Re: The Quick/Small/(Stupid?) Question Thread-take 2

Post by notoptoy » Sun Feb 17, 2019 12:04 pm

Can you get any lights if you use the hazard switch? I believe everything turn and taillight wise goes through the hazard switch on a 67.5, but that should not effect the headlights. If nothing was working, I would suspect the connection to the ammeter, but if only the lights, it must be something in that circuit.
"When all else fails, force prevails!" Ummm, we're gonna need a bigger hammer here.

67.5 SPL311 H20 w/5 speed
65 Impala Convertible
2017 C43 AMG