Does not want to start

Tech tips and how to's

Moderators: notoptoy, garth, S Allen

User avatar
bikermike
Site Supporter
Posts: 1774
Joined: Wed Jul 06, 2011 4:06 pm
Location: Denver Area, CO
Model: 1500/1600
Year: Low Windshield-64-67.5

Re: Does not want to start

Post by bikermike » Thu Apr 25, 2019 7:16 pm

If you can get it to fire up with starting fluid then you can comfirm the issue is fuel related. If you have a glass bowl filter confirm that the cork gasket at the top of the bowl is intact and properly seated. The fuel filter bowl is on the suction side of the fuel pump. A bad seal will cause you to pull air, not fuel.

Try wetting the cork gasket with oil and see if it helps to make a better seal. I know Dean sells replacements. You can also cut your own with a sharp blade, a roll of cork and some patience.

It will take a while of cranking to fill the system with fuel after you remove the bowl.
-Mike
1967.5 SPL311
1972 240z / L28
2003 BMW 525i Touring

User avatar
Lorna c
Monthly Subscriber-Roadster Enthusiast
Posts: 2431
Joined: Sat Aug 20, 2016 12:47 am
Location: central coast , ,ca

Re: Does not want to start

Post by Lorna c » Fri Apr 26, 2019 2:08 pm

did you switch out your gas cap ? is it vented ? also look down the hole in your trunk into the gas tank. look for build up or crud at the bottom . I'm guessing the fuel pump's out or a clogged fuel line if the above things have been gone through and no resolution still . my fuel filter will not fill when its clogged or allot of air is getting in . this will stop the fuel delivery.. make sure your cap is vented also . another stopper of fuel delivery. good luck . hope it runs soon
:wink:
"Is it me, or does everyone want to race ?"

late 68 1600 3 main motor .

ARowe84
Roadster Nut
Posts: 32
Joined: Mon Feb 05, 2018 9:40 pm

Re: Does not want to start

Post by ARowe84 » Sat Apr 27, 2019 9:28 pm

I think I was going down the wrong path with the fuel. It appears to be a spark issue. I think the problem is with the electronic ignition which is less than a year old.
1969 1600
Santa Rosa, Ca.

User avatar
Lorna c
Monthly Subscriber-Roadster Enthusiast
Posts: 2431
Joined: Sat Aug 20, 2016 12:47 am
Location: central coast , ,ca

Re: Does not want to start

Post by Lorna c » Tue Apr 30, 2019 3:26 am

:smt021 :smt075

hate chasing the wrong thing .
:wink:
"Is it me, or does everyone want to race ?"

late 68 1600 3 main motor .

ARowe84
Roadster Nut
Posts: 32
Joined: Mon Feb 05, 2018 9:40 pm

Re: Does not want to start

Post by ARowe84 » Tue Apr 30, 2019 5:33 pm

No kidding! It’s part of the learning process. It should know to only break in the winter time when the driving weather isn’t so nice! Anyway Tom from East Coast Roadsters has reached out to me and helping me with the ignition issue. Top notch company if choosing an electronic ignition.
1969 1600
Santa Rosa, Ca.

User avatar
bikermike
Site Supporter
Posts: 1774
Joined: Wed Jul 06, 2011 4:06 pm
Location: Denver Area, CO
Model: 1500/1600
Year: Low Windshield-64-67.5

Re: Does not want to start

Post by bikermike » Tue Apr 30, 2019 6:04 pm

I chased a “spark” problem a few years ago. It turned out to be a faulty wire at the ignition switch.

Let us know what you determine the root cause to be.
-Mike
1967.5 SPL311
1972 240z / L28
2003 BMW 525i Touring

User avatar
Lorna c
Monthly Subscriber-Roadster Enthusiast
Posts: 2431
Joined: Sat Aug 20, 2016 12:47 am
Location: central coast , ,ca

Re: Does not want to start

Post by Lorna c » Wed May 01, 2019 12:09 pm

ARowe84 wrote:
Tue Apr 30, 2019 5:33 pm
No kidding! It’s part of the learning process. It should know to only break in the winter time when the driving weather isn’t so nice! Anyway Tom from East Coast Roadsters has reached out to me and helping me with the ignition issue. Top notch company if choosing an electronic ignition.
lucky . there's no one in my area .. good luck
:wink:
"Is it me, or does everyone want to race ?"

late 68 1600 3 main motor .